Computere, monitoare si imprimante second hand:

 

Calculatoare incepand cu P4 la dual core 8400 sau mai noi cu:

Memorie incepand cu minim 4Gb DDR3;

Licenta Windows 10 Pro;

SSD 120 Gb sau 240 Gb si HDD 250 Gb;

Carcasa Desktop sau Tower;

Garantie 24-36 luni pret 700 lei cu TVA.

 

 

Pe parcursul vanzarii multor calculatoare am observant ca majoritatea cumparatorilor nu au prea stiu despre ce vor.

Toti cauta procesoare cu frecvente mari, lucru care de fapt nu mai spune nimic.

In continuare este un mic ghid al cumparatorului de calculatoare SH.

 

Cum să achiziţionăm un calculator SH

 

Cumpărătorul clasic de calculatoare poate fi comparat cu:

Un doritor intră într-un magazin de vânzări auto şi cere:

Vă rog spuneţi-mi ce cilindree au maşinile dumneavoastră.

Pai avem de 1200, 1400 şi 1600 cm3.

Eu vreau de 1600 că e mai mare şi mai puternică pentru că 1600>1200.

În final se alege cu o Dacia 1600 când putea sa ia un Logan la 1200 puţin mai scump dar mult mai bun.

            Exact aşa e şi la calculatoare. Aceeaşi frecventa e din nou şi din nou folosită la fiecare generaţie nouă de procesoare astfel încât frecvenţa procesorului nu mai indică mai nimic legat de puterea unui calculator, doar luat în ansamblu cu seria din care face parte.

            Procesoarele P4 au apărut in noiembrie 2000 la frecvente începând cu 1,3Ghz. Apoi au venit cele la 1,6Ghz, 1,8Ghz, 2Ghz, 2,4Ghz, 2,8Ghz, 3,0Ghz, 3,6Ghz.

            In jurul valorii de 3Ghz s-a atins un prag critic şi de atunci frecvenţa nu a mai crescut, doar a oscilat în jurul acestei valori. Au apărut mai multe serii de procesoare care toate aveau frecvenţe care oscilau între 1,6 şi 3Ghz. Fiecare generaţie era însă mai puternica decât cealaltă. Exista procesoare P4 care au un scor de 450 şi altele de 10.000 – asta însemnând ca ultimele sunt de peste 20 de ori mai rapide ca primele. Şi toate au frecvenţa în jur de 3Ghz.

            Deci ce ar putea urmării un eventual cumpărător la achiziţionarea unui calculator SH.

Odată cu procesoarele s-au dezvoltat memoriile şi hard disk-urile. Acestea ne pot da o idee din ce generaţie face parte procesorul – dacă e o antichitate de 15 ani sau doar de 4-8 ani.

Hardurile vechi au o panglică lată de cam 4 cm cu 40 de fire paralele. Sunt cunoscute ca HDD pe paralel (PATA). Sunt vechi şi se mai produc foarte puţine. Noul standard este pe un cablu de 5-7 mm, aşa numitul cablu serial ATA (SATA).

Primele memorii de P4 erau DDR sau RIMM. Amândouă sunt aşa de vechi încât nu mai merită să cumpăraţi ceva dotat cu aşa ceva. Înlocuirea unui hard PATA costă deja mai mult decât tot calculatorul.

 

            Au apărut cel puţin 6-8 generaţii de procesoare de 1,6Ghz, fiecare generaţie fiind mai rapidă decât generaţia anterioară. Ca exemplu de scor un procesor de 1,6Ghz are următorul punctaj funcţie de generaţie: 896, 854, 760, 483, 455, 425, 412, 407, 339, 200 şi 188, iar cel mai mare nu este neapărat din ultima generaţie. Acelaşi punctaj la procesoarele de 3Ghz (sau peste) este 1251, … 472, 451, 427, 420, 406, 392, 370. Lucrul e valabil pentru toată gama de procesoare. Astfel că s-a ajuns ca un procesor nou (de pe piaţă) de 1,6Ghz să fie de câteva ori mai rapid ca un procesor vechi de 3Ghz (din prima generaţie).

 

În concluzie ca să nu cumpăraţi doar o rablă pe post de mobilier vă recomand ca la cumpărare să întrebaţi de tip de memorie are calculatorul – dacă e DDR2 (e vechi), peste 15 ani dacă e DDR3 e de 10 ani (e acceptabil) iar DDR4 e cea curenta. Memoria DDR2 si DDR3 sunt încă pe piaţă la preţuri rezonabile şi se poate cumpăra de la magazinele specializate. Un upgrade se simte la viteza de lucru şi nu costă mult. La multe din calculatoarele mai noi dacă au soclul tip 775 se poate monta un procesor mai nou şi creşte mult viteza calculatorului. La cele mai vechi e puţin probabil să găsiţi un upgrade. Procesoarele Core 2 Duo sau Dual Core au inceput sa apara pe piata SH la preturi rezonabile tinand cont ca inca sunt pe piata cateva modele noi. Si la acestea sunt deja multe generatii.

            Un alt factor care poate fi verificat pe loc este timpul de pornire - 30-60s este acceptabil. Acesta mai depinde şi de câte aplicaţii sunt instalate. Tot pe loc se poate verifica deschiderea a diverse programe – explorer, IE… jocuri. Atenţie în anumite cazuri calculatorul poate părea că nu mai răspunde un timp la comenzi. Dacă calculatorul a stat mai mult timp şi apoi este pornit multe programe abia aşteptă o conexiune la internet şi încep să îşi descarce update-uri din greu. Antiviruşii şi windows-ul pot bloca chiar şi 10 minute lucrul pe calculator până îşi fac ele treburile. Şi nu puteţi (de fapt nu e bine) să le blocaţi să facă acest lucru.

            Nu ezitaţi să îi rugaţi pe vânzători să vă prezinte interiorul calculatorului şi componentele acestuia, ca tip şi mărime şi mai ales dacă nu vă pricepeţi apelaţi la cineva care cunoaşte. Dar în principal nu faceţi ca mulţi din cei la care le-am vândut calculatoare: să întrebaţi din prima ce viteză are procesorul. Am acum alaturi 2 calculatoare. Unul cu procesor la 3Gb si altul la 1,6Gb. Aproape toti cumparatorii l-ar lua pe primul cu toate ca este simtitor mai lent ca al doilea. Le despart cam 5-7 ani ca vechime si cateva generatii ca tip de procesor. De multe ori o documentare simplă vă poate scuti de multă bătaie de cap.

Dacă scrii în Google: „processor comparison” (comparare procesoare) găseşti tabelele care compară tipurile de procesoare, inclusiv un scor al acestora şi data apariţiei (http://www.cpubenchmark.net/)

Dacă în Google scrii „tipul procesorului” găseşti un link către Intel sau AMD – producătorul şi de la acesta afli când s-au lansat aceste procesoare.